II. fokozatú hőségriasztás van érvényben 07.30. és 08.03. között.

Közzétéve: 2018. július 31.

Munkavédelmi Felhívás

II. fokú hőségriasztás az ország egész területére

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, 2018. július 30. (hétfő) 12:00 órától augusztus 3. (péntek) 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

A 3/2002. (II.8.) SzCSM-EüM együttes rendelet alapján felhívom az érintett vezetők figyelmüket a munkavégzés – hőség estén – alkalmazandó szabályaira.

A forró nyári napok megterhelők a szervezet számára, különösen veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, magas vérnyomásos betegek, de ezen extrém időjárás során bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. A meleg környezeti hőmérséklet hatására, a normális körülmények között 36 C-fokos testhőmérséklet túlhevülhet, így könnyen beállhat a hőguta, melyet ajánlott magatartással meg lehet előzni.

  • Árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidő kiadására óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamban.
  • valamennyi szabadban dolgozó munkavállalónál vegyék figyelembe a szájüreg, torok és a szervezet kiszáradásának veszélyét, melynek megelőzésére védőitallal kell pótolni a folyadékveszteséget. A hőségriadó ideje a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként 14-16 °C hőmérsékletű védőitalt (ivóvíz vagy ásványvíz) és annak elfogyasztásához ivópoharat szükséges biztosítani.
  • a munkavállalók védjék a bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel, és magas faktorszámú védőkészítmény használatával.
  • a tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére.

Kérem az érintett vezetőket, hogy a felügyeletük alá tartozó munkahelyeken biztosítsák az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit és fokozottan ellenőrizzék azok meglétét!